onsdag 7 juli 2010

Framtidens tvättstuga

Hej,
I går var jag i tvättstugan och som vanligt började jag fundera...

Jag och Nina har köpt en lägenhet i en nyproduktion i centrala Sundbyberg. Precis som alla nybyggda lägenhetshus så har huset ingen gemensam tvättstuga utan varje lägenhet har tvättmaskin och torktumlare i badrummet. Jag fattar inte varför!? På vilket sätt är det bättre? Man får sämre utrustning i form av tvättmaskin och torkmöjligheter och det enda eventuellt obekväma/jobbiga moment som försvinner är att bära tvätten fram och tillbaka till tvättstugan... ok möjligtvis har det även fördelen att man kan tvätta när man vill.
Hursomhelst, det känns som att arkitekterna inte riktigt har förstått dagens behov, med den extremt stora klädmängden, och anpassat designen av huset därefter. Vart är dom nya maskinerna som tar bort ytterligare tråkiga och arbetssamma moment? En svensk tvättstuga har ju sett likadan ut sedan 70-talet. Nej jag eftersöker en tvättstuga anpassad för det 21a århundradet med nya maskiner och tvättstugelokaler uppbyggda kring ett klädflöde!

En normal tvättprocedur ser ungefär ut så här
  1. Lägg kläder i tvättkorgen
  2. Sortera på färga och temperatur (Manuellt)
  3. Fyll tvättmaskinerna med kläder, tvättmedel o skjöljmedel (Manuellt)
  4. Tvätta (Tvättmaskin)
  5. Torka (Torktumlare/Torkskåp)
  6. Sortera ut strumpor/tröjor etc (Manuellt)
  7. Vik (Manuellt)
  8. Lägg in i garderoben (Manuellt)

Endast två av dessa 8 moment görs av maskiner! Vart är maskinerna som sorterar tvätten på färg o temperatur och sedan på typ (steg 6). Vart är maskinerna som viker? Vart är huset som är ritat på ett sätt där alla dessa moment är integrerade?

Här tycker jag det är väl berättigat med automatisering. Man tar inte arbetstillfällen från någon men man får loss mer tid för TV-tittande och Facebook, vilket skulle vara av stort värde för många människor. Så för att det ska hända något på det här området så har jag designat en maskin som som löser steg 2 och 6 ovan. Hoppas att någon entreprenör därute snappar upp det här och startar massproduktion i Kina av den briljanta sorteringsmaskinen.

Maskinen funkar så här: Varje plagg är försätt med en RFID-tag. Man lägger kläderna på bandet, ett plagg i taget, varje plagg åker genom en RFID-scanner som läser in information om färg och temperatur. En arm petar sedan ner plagget i rätt tvättkorg. Man kan även tänka sig att plagget åker direkt ner i en toppmatad tvättmaskin.

Vad skulle man inte betala för att få en sån maskin till sin tvättstuga!?

1 kommentar:

Martin sa...

Hej
Denna maskin finns för företag men inte för privatpersoner då den tar för stor plast och kostar för mycket
Styrs med panel där personal trycker in storlek och typ. växlar smutsig tvätt mot ren och den förhindrar på så vis stöld av kläder.